TTLA: Triết học Phật giáo qua Tứ Diệu Đế và ý nghĩa của nó

2. Giới tính: nữ

3. Ngày sinh: 04/7/1971

4. Nơi sinh: Hải Dương

5. Quyết định công nhận NCS số: 2213/2011/QĐ-XHNV-SĐH, ngày 21 tháng 11 năm 2011 của Hiệu trưởng Trường Đại học KHXH&NV, Đại học QH HN.

6. Các thay đổi trong quá trình đào tạo: Quyết định số 1148/QĐ-SĐH ngày 04 tháng 04 năm 2013 của Hiệu trường Đại học Khoa học Xã hội và Nhân văn về việc điều chỉnh tên đề tài Luận án Tiến sĩ.

7. Tên đề tài luận án: “Triết học Phật giáo qua Tứ Diệu Đế và ý nghĩa của nó”

8. Chuyên ngành: CNDVBC & CNDVLS                 Mã số: 62.22.80.05

9. Cán bộ hướng dẫn khoa học: PGS.TS. Hoàng Thị Thơ, PGS.TS. Đặng Thi Lan

10. Tóm tắt các kết quả mới của luận án:

Khái quát lịch sử vấn đề Tứ Diệu Đế trong bối cảnh tư tưởng Ấn Độ cổ đại và sự ra đời giáo lý Phật giáo

Phân tích nội dung tư tưởng triết học Phật giáo qua các phạm trù cơ bản của Tứ Diệu Đế

Nêu các ý nghĩa triết học – tôn giáo của Tứ Diệu Đế đối với Phật giáo nói chung và Phật giáo Việt Nam hiện nay

11. Khả năng ứng dụng trong thực tiễn:

Luận án có thể dùng làm tài liệu tham khảo cho việc nghiên cứu và giảng dạy về Phật giáo nói chung và về tư tưởng triết học - tôn giáo của Phật giáo nói riêng ở trong và ngoài nước. Ngoài ra luận án có thể làm tài liệu tham khảo cho công tác tổ chức quản lý tôn giáo nói chung và Phật giáo nói riêng ở Việt Nam.

12. Những hướng nghiên cứu tiếp theo:

- Khái quát nội dung tư tưởng triết học Phật giáo qua Tứ Diệu Đế từ hướng tiếp cận Triết học - tôn giáo.

- Làm sáng tỏ một số nội dung cơ bản của triết học hiện đại hàm chứa trong Tứ Diệu Đế của Phật giáo.

- Đánh giá ý nghĩa của tư tưởng triết học Phật giáo qua Tứ Diệu Đế đối với lịch sử phát triển Phật giáo nói chung hay đối với sự phát triển các tông phái Phật giáo nói riêng.

Nghiên cứu ảnh hưởng của tư tưởng triết học trong Tứ Diệu Đế của Phật giáo đối với đời sống tinh thần của con người Việt Nam trong bối cảnh của công cuộc đổi mới ở nước ta hiện nay.

13. Các công trình đã công bố có liên quan đến luận án:

1. Phan Thị Hội (2011), “Vấn đề giải thoát giác ngộ qua Tứ Diệu Đế”,  Tạp chí Nghiên cứu Tôn giáo (7), tr. 41 - 47.

2. Phan Thị Hội (2013), “Tứ Diệu Đế và việc xây dựng đạo đức trong xã hội hiện đại”, Tạp chí Nghiên cứu Tôn giáo ( 2), tr. 26 - 31.

3. Phan Thị Hội (2013), “ Phật giáo với vấn đề phát triển kinh tế - xã hội ở Việt Nam hiện nay”, Tạp chí Cộng sản (78), tr 47 - 51.

4. PGS.TS  Hoàng Thị Thơ, Phan Thị Hội (2015), “Đóng  góp của Đức Phật qua Tứ Diệu Đế đối với nhận thức tôn giáo Ấn Độ và nhân loại”, Tạp chí Triết học ( 7), tr 29 - 35.

INFORMATION ON DOCTORAL THESIS

1. Full name: Phan Thi Hoi                                 2. Sex: female

3. Date of Birth: 04/7/1971                                 4. Place of birth: Hai Duong

5. Admission decision number:  2213/2011/QĐ-XHNV-SĐH Date 21 November 2011 by the Director  of the University of Social Sciences and Humanities - Vietnam National University Hanoi

6. Changes in academic process:  Decision on changing the thesis number:1148 / QĐ - SĐH Dated 4 April, 2013 by the Director  of the University of Social Sciences and Humanities - Vietnam National University Hanoi

7. Oficial thesis title: " Buddhist philosophy through the Four Noble Truths and its significance"

8. Major: CNDVBC & CNDVLS                           Code: 62.22.80.05

9. Supervisors: Associate Professor . Dr.Hoang Thi Tho, Associate Professor . Dr.Dang Thi Lan

10. Summary of the new findings of the thesis::

- Brief of History of the Four Noble Truth in the context of ancient Indian thought and the birth of Buddhist philosophy

- Analyzing content of  Buddhist philosophical thought through the basic categories of the Four Noble Truths

- Finding out the philosophical sense - the religion of the Four Noble Truths of Buddhism in general and Buddhism in Vietnam today

11. Practical applicability:

The thesis can be used as reference for the study and teaching of Buddhism in general and of philosophical thought - the religion of Buddhism in particular in and outside the country. Also the thesis can be used as reference for the management of religious institutions in general and Buddhism in particular in Vietnam.

12. Further research directions:

- Essential content philosophical thought through the Four Noble Truths of Buddhism from Philosophical approach - religion.

- Clarifying some basic content of modern philosophy contained in the Four Noble Truths of Buddhism.

- Evaluate the significance of philosophical thought through the Four Noble Truths of Buddhism, for historical development of Buddhism in general or for the development of particular Buddhist sects.

- Studying the effects of philosophical thought in the Four Noble Truths of Buddhism on the spiritual life of the people of Vietnam in the context of the innovation in our country today.

13. Thesis related publications: There are 4 papers content directly related to the thesis:

1. Phan Thi Hoi (2011), "The issue enlightenment through the Four Noble Truths", Journal of Religious Studies (7), pp. 41-47.

2. Phan Thi Hoi (2013), "The Four Noble Truths and the construction of morality in modern society", Journal of Religious Studies (2), pp. 26-31.

3. Phan Thi Hoi (2013), "Buddhism with issues of economic development - society in Vietnam today," Communist Review (78), pp. 47-51.

4. Ass. Pro.Dr. Hoang Thi Tho, Phan Thi Hoi (2015), "The contribution of the Buddha through the Four Noble Truths for Indian religious awareness and humanity", Journal of Philosophy (7), pp. 29 - 35.