TTLV: Chính sách kinh tế của Mỹ ở Philippin từ năm 1898 đến năm 1946

2. Giới tính: Nữ

3. Ngày sinh: 19/04/1987

4. Nơi sinh: Yên Sơn  - Tuyên Quang

5. Quyết định công nhận học viên số: 1503/2012/QĐ–XHNV–SĐH, ngày 06 tháng 08 năm 2012 của Hiệu trưởng Trường Đại học Khoa học Xã hội và Nhân văn, Đại học Quốc gia Hà Nội.

6. Các thay đổi trong quá trình đào tạo: Không có thay đổi nào.

7. Tên đề tài luận văn: “Chính sách kinh tế của Mỹ ở Philippin từ năm 1898 đến năm 1946

8. Chuyên ngành: Lịch sử thế giới                           Mã số: 60.22.03.11

9. Cán bộ hướng dẫn khoa học: PGS.TS. Trần Thiện Thanh, Trường ĐHKHXH & NV ĐHQG Hà Nội.

Thứ nhất, Luận văn trình bày khái quát về những nhân tố tác động đến chính sách cai trị về kinh tế của Mỹ ở Philippines và nội dung cơ bản trong chính sách kinh tế của Mỹ ở Philippines từ năm 1898 đến năm 1946.

Thứ hai, luận văn so sánh chính sách kinh tế của Mỹ ở Philippines với chính sách kinh tế của Tây Ban Nha ở Philippines trước đó và một số nước thực dân khác trong giai đoạn 1898 – 1946.

Thứ ba, luận văn làm rõ một số đặc điểm và tác động của chính sách kinh tế của Mỹ ở Philippines đối với  Mỹ và Philippines.

11. Khả năng ứng dụng trong thực tiễn:

- Luận văn có thể sử dụng làm tài liệu tham khảo trong việc tìm hiểu về lịch sử Mỹ, lịch sử Philippines từ cuối thế kỷ XIX đến giữa thế kỷ XX.

- Luận văn cung cấp thêm tư liệu cho việc nghiên cứu chính sách đối ngoại của Mỹ đối với Philippines và sự khác biệt của chính sách thực dân kiểu mới so với chính sách thực dân kiểu cũ qua nghiên cứu trường hợp Philippines.

12. Những hướng nghiên cứu tiếp theo:

13. Các công trình đã công bố có liên quan đến luận văn: không có.

1. Full name: Nguyen Thi Phuong Thao             2. Sex: Female

3. Date of birth: April 19, 1987                          4. Place of birth:  Yen Son - Tuyen Quang

5. Admission decision number: 1503/2012/QĐ–XHNV–SDH, dated August 6, 2012 of Head Master of the University of Social Sciences and Humanities, Vietnam National University, Hanoi.

6. Changes in academic process: None.

7. Official thesis title: “United States economic policy in Philippines from 1898 to 1946”

8. Major: World History                                     Code: 60.22.03.11

9. Supervisor: Assoc Prof. Dr. Tran Thien Thanh, University of Social Sciences and Humanities, Vietnam National University, Hanoi.

10. Summary of findings of the thesis:

Firstly, the thesis presented an overview of factors affecting the United States’ policy governing the economy in Philippines; significance of Philippines – colony of the United States in its expansionist policy in Asia Pacific; US invasion to the Philippines islands and basic contents of the US policy governing Philippines.

Secondly, the thesis also highlighted the United States policy governing all economic aspects of Philippines. It also provided a comparison with the previous economic policy of Spain and some other colonial nations.

Thirdly, the thesis analyzed impacts of the United States economic policy in Philippines on both countries; and analyzed and compared the United States economic policy in some other colonial nations.

11. Practical applicability, if any:

- The Thesis can be used as reference for learning about the neo-colonial governing policy.

- The Thesis provided more materials to study global policy of the United States, learn about the new colonialism, and difference between new-colonial policy and the old one.

12. Further research directions, if any:

13. Thesis-related publications: None