TTLV: Báo chí Trung Bộ với vấn đề biến đổi khí hậu hiện nay

2. Giới tính: Nữ

3. Ngày sinh: 01/01/1990

4. Nơi sinh: Quảng Nam

5. Quyết định công nhận học viên số: 3215/2014/QĐ-XHNV-SĐH ngày 31/12/2014 của Hiệu trưởng Trường Đại học Khoa học Xã hội và Nhân văn, Đại học Quốc gia Hà Nội.

6. Các thay đổi trong quá trình đào tạo: Gia hạn luận văn lần 1

7. Tên đề tài luận văn: “Báo chí Trung Bộ với vấn đề biến đổi khí hậu hiện nay”

8. Chuyên ngành: Báo chí học                         Mã số: 60.31.01.01

9. Cán bộ hướng dẫn khoa học: PGS.TS Đinh Văn Hường, Khoa báo chí - Truyền thông, Đại học Khoa học Xã hội và Nhân văn, Đại học Quốc gia Hà Nội.

10. Tóm tắt các kết quả của luận văn

- Bám sát trục nghiên cứu được đề tài định hướng, từ cơ sở lý luận báo chí học, Luận văn đã phân tích, tổng hợp, luận giải và xây dựng được cơ sở lý luận liên quan đến vấn đề nghiên cứu, đó là vấn đề biến đổi khí hậu trên báo chí Trung Bộ hiện nay.

- Trên cơ sở những vấn đề lý luận đã xây dựng, Luận văn đã khảo sát, đánh giá thực trạng thông tin các tác phẩm báo chí khu vực Trung Bộ (ở mảng báo in và báo điện tử) về vấn đề biến đổi khí hậu. Kết quả việc khảo sát ý kiến phản hồi của công chúng và phỏng vấn sâu các phóng viên, biên tập viên và các lãnh đạo cơ quan báo chí, lãnh đạo địa phương là căn cứ cho việc đề xuất, giải pháp.

- Từ cơ sở lý luận và cơ sở thực tiễn đã nghiên cứu, khảo sát, Luận văn đưa ra những đề xuất, kiến nghị cụ thể để phát huy thế mạnh và khắc phục hạn chế những tác phẩm về biến đổi khí hậu khu vực Trung Bộ. Luận văn cũng đóng góp, bổ sung những góc tiếp cận mới, cách thức mới, phù hợp với xu thế phát triển xã hội hiện đại nhằm nâng cao chất lượng bài viết. Kết quả nghiên cứu cũng có đóng góp cho quá trình giảng dạy về lý luận báo chí truyền thông hiện nay.

11. Khả năng ứng dụng trong thực tiễn:

Kết quả nghiên cứu có khả năng giúp đội ngũ phóng viên, biên tập viên cũng như ban lãnh đạo báo in và báo điện tử khu vực Trung Bộ nhìn rõ thực trạng nội dung các tác phẩm với vấn đề biến đổi khí hậu. Có thể thành tài liệu tham khảo hữu ích cho những người quan tâm về vấn đề này, là tài liệu tham khảo hữu ích cho các phóng viên, các sinh viên báo chí, các nhà quản lý và các cơ sở đào tạo báo chí.

12. Những hướng nghiên cứu tiếp theo:

Từ kết quả nghiên cứu này, có thể triển khai những hướng nghiên cứu tiếp theo trong việc nâng cao chất lượng truyền thông trong cả nước và quốc tế về vấn đề biến đổi khí hậu.

13. Các công trình đã công bố có liên quan đến luận văn:  Không có

1. Full name: Le Van Truc Ly                       2. Sex: Female

3. Date of birth: 01/01/1990                        4. Place of birth: Quang Nam

5. The admission decision on recognition of numbers: 3215/2014/QD-XHNV-SDH, 31/12/2014 Rector of Ho Chi Minh City University of Social Sciences and Humanities, Vietnam National University, Hanoi.

6. Changes in academic process: the1st extension of the thesis

8. Official title of the thesis: Central Vietnam’s newspapers with current climate change issue.

9. Major: Journalism School                       Code: 60.31.01.01.

10. Supervisor(s): Assoc. Prof. Dr. Dinh Van Huong

11. Summary of findings:

- Following the research aims of the thesis, basing upon the literature of journalism and communication studies, the author has synthesized, analyzed, and established a theoretical framework for the investigation of this topic, i.e., climate change issues on Central Vietnam’s newspaper currently.

- Drawing from the above framework, the author has conducted data collection of selected samples of Central Vietnam newspapers (including printed and online) regarding climate change issues. Moreover, other methods including survey with target audiences and in-depth interviews with professional journalists, editors, journalism administrators and local leaders have been applied in the thesis to provide further answers to the research questions.

- The research results from literature data collection, survey, and interviews have been carefully considered in the thesis, from which appropriate solutions to the issues were recommended. Regarding its significances, the thesis contributes new perspectives, new approaches in accordance with the present climate change issues in Central Region of Vietnam. For its findings, discussion and suggestions related to the research topic, this thesis also contributes to the training and researching on journalism in Vietnam nowadays.

11. Practical applicability:

The research findings are applicable to the production of printed and online news stories related to the topic of climate changes in Vietnam currently. Precisely, reporters, editors and journalism administrators of printed and online newspapers in Central Region of Vietnam may find helpful research findings and solutions in the thesis when it comes to the climate change issues. Finally yet importantly, the thesis may become a useful reference in the field of climate change issues for those who may concern, for other journalists, students in journalism, management and education of journalism.

12. Further research directions:

Basing upon these results, further research questions can be developed in terms of improving the quality of communication domestically and internationally in climate change issues.

13. Thesis-related publications: None