TTLV: Nghiên cứu phát triển du lịch văn hóa tâm linh tại tỉnh Bắc Ninh

1. Họ và tên học viên: Nguyễn Thị Hằng                      2. Giới tính: Nữ
3. Ngày sinh: 07/06/1997
4. Nơi sinh: Bắc Ninh
5. Quyết định công nhận học viên số: 2168/QĐ-XHNV ngày 19 tháng 11 năm 2020 của Hiệu trưởng Trường Đại học Khoa học Xã hội và Nhân văn, Đại học Quốc gia Hà Nội.
6. Các thay đổi trong quá trình đào tạo: Không
7. Tên đề tài luận văn: Nghiên cứu phát triển du lịch văn hóa tâm linh tại tỉnh Bắc Ninh
8. Chuyên ngành: Du lịch;                             Mã số: 8810101.01
9. Cán bộ hướng dẫn khoa học: TS. Đỗ Hải Yến
Bắc Ninh được coi là địa phương hội tụ rất nhiều tiềm năng thuận lợi để phát triển ngành du lịch, nhất là du lịch văn hóa, tâm linh, với hệ thống di tích lịch sử văn hóa đồ sộ, miền quê của nhiều danh nhân văn hóa, nhiều làng nghề truyền thống... Tuy nhiên, du lịch tỉnh Bắc Ninh có xuất phát điểm muộn. Chỉ vài năm trở lại đây, lĩnh vực này mới bắt đầu phát triển, đây cũng là mục tiêu quan trọng trong chiến lược phát triển kinh tế - xã hội của tỉnh trong giai đoạn hiện nay.
Nhận thấy được tầm quan trọng của du lịch nói chung, du lịch văn hóa tâm linh nói riêng đối với sự phát triển của tỉnh Bắc Ninh, luận văn đã tiến hành nghiên cứu và phát hiện những tiềm năng thu hút khách du lịch, để Bắc Ninh được biết đến và có cơ sở để hoạch định những chính sách phát triển phù hợp hơn nữa.
Đề tài đã phân tích định tính thực trạng phát triển du lịch văn hóa tâm linh tỉnh Bắc Ninh thông qua dữ liệu khảo sát, sử dụng phần mềm spss 26.0, tác giả phân tích dữ liệu gồm thống kê mô tả, kiểm định độ tin cậy Cronbach’s Alpha, phân tích tương quan cặp (sử dụng hệ số tương quan Person), phân tích hồi quy tuyến tính. Kết quả phân tích này là cơ sở để đề tài xây dựng ma trận SWOT xác định các điểm mạnh, điểm yếu, cơ hội và thách thức nhằm nâng cao chất lượng du lịch văn hóa tâm linh thời gian tới. Đồng thời, cũng là cơ sở đánh giá về việc phát triển du lịch văn hóa tâm linh ở đây có thực sự hiệu quả không, từ đó đưa ra những phương hướng trực tiếp và đẩy mạnh việc phát triển du lịch bền vững.
Dựa trên kết quả khảo sát và phỏng vấn sâu người dân và du khách, luận văn đưa ra dẫn chứng cụ thể cho mức độ tham gia hoạt động và chất lượng dịch vụ, cũng như sự hài lòng của khách hàng qua các dịch vụ và trải nghiệm du lịch.
11. Khả năng ứng dụng trong thực tiễn: Luận văn là tài liệu tham khảo cho sinh viên, học viên các ngành về du lịch, nghiên cứu và là cơ sở khoa học để góp phần đánh giá các chính sách thiết thực nhất đối với việc phát triển du lịch văn hóa tâm linh tại tỉnh Bắc Ninh.
12. Những hướng nghiên cứu tiếp theo: phát triển du lịch văn hóa tâm linh kết hợp chăm sóc sức khỏe tại tỉnh Bắc Ninh.
13. Các công trình đó công bố có liên quan đến luận văn: không

1. Full name: Nguyen Thi Hang                   2. Sex: Female
3. Date of birth: 07/06/1997
4. Place of birth: Bac Ninh
5. Admission decision number: 2168/QD-XHNV dated November 19, 2020 of the Rector of the University of Social Sciences and Humanities, Hanoi National University.
6. Changes in academic process: No
7. Official thesis title: Research on developing spiritual cultural tourism in Bac Ninh province
8. Major:  Tourism                                           Code: 8810101.01
9. Supervisors: Dr. Do Hai Yen
10. Summary of the results of the thesis:
Bac Ninh is considered a locality with many favorable potentials to develop the tourism industry, especially cultural and spiritual tourism, with a massive system of historical and cultural relics and the countryside of many famous people. culture, many traditional craft villages... However, tourism in Bac Ninh province has a late starting point. Only in the past few years has this field begun to develop. This is also an important goal in the province's socio-economic development strategy in the current period.
Realizing the importance of tourism in general, and spiritual cultural tourism in particular to the development of Bac Ninh province, the thesis has conducted research and discovered the potential to attract tourists, to Bac Ninh is known and has the basis to plan more appropriate development policies.
The project has analyzed and calculated the actual development of spiritual cultural tourism in Bac Ninh province through data survey, using SPSS 26.0 software, the author analyzed and described data including statistics, checking the Rely on Cronbach's Alpha, pairwise correlation analysis (using Person correlation coefficient), linear regression analysis. The results of this analysis are the basis for building a SWOT matrix to identify strengths, weaknesses, opportunities and formulas to improve the quality of spiritual cultural tourism in the coming time. At the same time, this is also the basis for evaluating whether the development of spiritual cultural tourism here is truly effective, thereby providing direct next methods and promoting sustainable tourism development. .
Based on the results of surveys and in-depth interviews with residents and tourists, the thesis provides specific evidence for the level of participation in activities and service quality, as well as customer satisfaction through services and services. travel experience.
11. Summary of the findings of the thesis: The thesis is a reference document for students and practitioners in tourism and research fields and is a scientific basis to contribute to the assessment of the most practical policies for the development of spiritual cultural tourism in Vietnam. Bac Ninh province.
12. Further research directions, if any: Developing spiritual cultural tourism combined with health care in Bac Ninh province.
13. Thesis-related publications: No

Tác giả: USSH Media