TTLV: Vấn đề Biển Đông trong chiến lược xoay trục châu Á của Mỹ

2. Giới tính: Nam

3. Ngày sinh: 11/5/1988

4. Nơi sinh: Đại Từ, Thái Nguyên

5. Quyết định công nhận học viên số: 2998/2013/QĐ-XHNV-SĐH ngày 30/12/2013 của Hiệu trưởng Trường Đại học Khoa học Xã hội và Nhân văn, Đại học Quốc gia Hà Nội.

6. Các thay đổi trong quá trình đào tạo: Không có sự thay đổi.

7. Tên đề tài luận văn: Vấn đề Biển Đông trong chiến lược xoay trục châu Á của Mỹ

8. Chuyên ngành: Chính trị học                       Mã số: 60.31.02.01

9. Cán bộ hướng dẫn khoa học: TS. Nguyễn Anh Cường, Khoa Khoa học Chính trị, ĐH Khoa học Xã hội và Nhân văn, ĐH Quốc gia Hà Nội.

Luận văn đã phân tích làm rõ các vấn đề trên Biển Đông. Trong đó, luận văn đã tập trung phân tích những lợi ích của nước Mỹ tại khu vực này.

Luận văn cũng đã tập trung làm rõ chiến lược xoay trục châu Á của Mỹ. Phân tích và chỉ ra vị trí cũng như sự tương tác của vấn đề Biển Đông trong chiến lược xoay trục Châu Á của Mỹ. Chỉ ra những chính sách về vấn đề Biển Đông của Mỹ trong giai đoạn từ 2009 đến 2015.

Trên cơ sở những phân tích từ chương 1 và chương 2, luận văn đã bước đầu tổng kết và dự báo các xu hướng chính trong chính sách của Mỹ đối với vấn đề Biển Đông, từ đó khuyến nghị một số giải pháp về vấn đề Biển Đông cho Việt Nam, nhằm góp phần đấu tranh giữ vững chủ quyền của Tổ quốc, giữ vững môi trường hòa bình, hữu nghị trong khu vực.

11. Khả năng ứng dụng trong thực tiễn:

- Luận văn đã góp phần làm rõ về các vấn đề trên Biển Đông, về chiến lược xoay trục châu Á của Mỹ và vị trí cũng như vai trò của vấn đề Biển Đông trong chiến lược này.

- Luận văn góp phần tạo tiền đề cho những nghiên cứu tiếp theo về vấn đề Biển Đông, về chiến lược xoay trục châu Á và những chính sách của Mỹ liên quan đến vấn đề Biển Đông.

12. Những hướng nghiên cứu tiếp theo:

Từ những kết quả của luận văn, tác giả sẽ tiếp tục mở rộng nghiên cứu về vấn đề Biển Đông trong chiến lược xoay trục châu Á của Mỹ. Đặc biệt sẽ tập trung nghiên cứu, phân tích và dự báo về chiến lược xoay trục châu Á trong tương lai gần, sau cuộc bầu cử tổng thống của nước Mỹ năm 2016.

13. Các công trình đã công bố có liên quan đến luận văn:

1. Full name: Huy Hiep Cao                         2. Sex: Male

3. Date of birth: 11/5/1988                           4. Place of birth: Dai Tu, Thai Nguyen, Viet Nam

5. Admission decision number: 2998/2013/QĐ-XHNV-SĐH, Dated: 30/12/2013, by Rector of University of Social Sciences and Humanities, Vietnam  National University.

6. Changes in academic process: No changes

7. Official thesis title: South China Sea in the The United States' Pivot to Asia-Pacific Region Strategy.

8. Major: Politics                                        Code: 60.31.02.01

9. Supervisors: Dr. Anh Cuong Nguyen, Faculty of Political Science, University of Social Sciences and Humanities, Hanoi national university.

10. Summary of the findings of the thesis:

The thesis performs a thorough analysis about South China Sea and its relevant problems. More specific, the thesis focuses on the US’s national interest in this area.

The thesis puts emphasis on “Rebalancing to Asia – Pacific Region Strategy” of the America; analyzing, defining role and effect of South China Sea in this strategy. In addition, the thesis also examine some America’s policies about South China Sea between 2009 and 2015.

Systematic analysis from first and second chapter form a solid basis for the thesis to synthesize and predict underlying tendencies towards South China Sea related problems, propose some resolutions to this problems for Vietnam. This would contribute to a declaration of Vietnam’s sovereignty, maintain the friendly and pleasant environment in the area.

11. Practical applicability, if any:

- The thesis clarifies South China Sea related problems, the “Rebalancing to Asia – Pacific Region Strategy” of the America as well as position and role of South China Sea in this strategy.

- The thesis creates fundamentals for further researches about South China Sea, the Rebalancing to Asia – Pacific Region Strategy and America’s policies relevant to South China Sea.

12. Further research directions, if any:

The thesis’s outcome will provide sound basis for more detailed researches about South China Sea related problems in the Rebalancing to Asia – Pacific Region Strategy of America. Further research directions could be focused on analysis, prediction and application of this strategy in near future, especially in the American election in 2016.

13. Thesis-related publications: