TTLV: Thế giới nhân vật trong tiểu thuyết Lê Lựu thời kỳ đổi mới

1. Họ và tên học viên: Nguyễn Thị Vân Anh

2. Giới tính: Nữ

3. Ngày sinh: 04/ 08/ 1987

4. Nơi sinh: Nghi Diên - Nghi Lộc - Nghệ An.

5. Quyết định công nhận học viên số: 2119/2011 Ngày 01 tháng 11 năm 2011 của Hiệu trưởng Trường Đại học Khoa học Xã hội và Nhân văn, Đại học Quốc gia Hà Nội.

6. Các thay đổi trong quá trình đào tạo:

7. Tên đề tài luận văn: Thế giới nhân vật trong tiểu thuyết Lê Lựu thời kỳ đổi mới.

8. Chuyên ngành: Văn học Việt Nam;     Mã số: 60 22 34

9. Cán bộ hướng dẫn khoa học: PGS. TS. Nguyễn Bá Thành

Cơ quan công tác: Khoa Văn học – Trường Đại học Khoa học Xã hội và Nhân văn, Đại học Quốc gia Hà Nội

Luận văn gồm ba chương: Chương 1: Tìm hiểu về tiểu thuyết Việt Nam thời kỳ đổi mới và những đóng góp của Lê Lựu về thể loại tiểu thuyết; Chương 2: Tìm hiểu các kiểu nhân vật trong tiểu thuyết Lê Lựu thời kỳ đổi mới. Luận văn trình bày bốn kiểu nhân vật chính: Nhân vật bi kịch, nhân vật tha hóa, nhân vật lưỡng diện và nhân vật cô đơn, bất hạnh; Chương 3: Tìm hiểu  nghệ thuật xây dựng nhân vật trong tiểu thuyết của Lê Lựu.

Luận văn đã mang đến một cách nhìn hệ thống về các kiểu nhân vật trong tiểu thuyết của Lê Lựu thời kỳ đổi mới qua việc nghiên cứu, tìm hiểu thế giới nhân vật và nghệ thuật xây dựng nhân vật của tác giả.

Luận văn đã đi sâu phân tích sự mới mẻ trong quan niệm cũng như nghệ thuật tiểu thuyết của Lê Lựu khi khắc họa nhân vật. Từ đó khẳng định tài năng và những đóng góp của tác giả cho nền văn học dân tộc nói chung và văn học Việt Nam đương đại nói riêng.

1. Full name: Nguyen Thi Van Anh

2. Sex: Female

3. Date of birth: 4th August, 1987

4. Place of birth: Nghi Dien - Nghi Loc - Nghe An.

5. Admission decision number - No. 2119/2011, November 1, 2011 issued by Dean of University of Social Sciences and Humanities, Vietnam National University, Hanoi.

6. The changes in the training process:
(note the change form and the corresponding time)

7. Official Thesis title: The World of characters in the novels by Le Luu in the renovation period.

8. Major: Vietnamese literature;           9. Code: 60220121

10. Scientific Supervisor: Assoc. Prof. Nguyen Ba Thanh, PhD.

Institution: Faculty of Literature - University of Social Sciences and Humanities, Vietnam National University, Hanoi.

11. Summary of the results of the thesis:

The thesis consists of three chapters:  Chapter 1: Study on Vietnam's novels in the innovation period and Le Luu's contributions to genres of nonfiction; Chapter 2: studying the types of characters in the novel by Le Luu in the renovation period. The thesis presents four main types of characters: Tragic character, alienated character, twofold character, lonely and unhappy characters; Chapter 3: Finding out the art of building characters in the novels by Le Luu.

The thesis has brought a systematic vision on character types in the novels by Le Luu in the innovation period through studying, and finding out the world of characters and the art of building characters of the author.

The thesis has a deep analysis of the newness in Le Luu’s concept as well as in his novel art when characters are portrayed.

Accordingly, the thesis confirms talents and contributions of the author to the national literature in general and Vietnam’s contemporary literature in particular.

Tác giả: Nguyễn Thị Vân Anh