TTLV: Nghiên cứu xây dựng Quy chế văn hóa công sở cho cơ quan Trung ương Đoàn

1. Họ và tên học viên: Nguyễn Thị Hồng                     2. Giới tính: Nữ

3. Ngày sinh: 07/11/1981

4. Nơi sinh: Ngọc Thiện, Tân Yên, Bắc Giang

5. Quyết định công nhận học viên số: 4295/2016 QĐ-XHNV ngày 16 tháng 12 năm 2016 của Hiệu trưởng Trường Đại học Khoa học Xã hội và Nhân văn - Đại học Quốc gia Hà Nội.

6. Các thay đổi trong quá trình đào tạo: Không

7. Tên đề tài luận văn: “Nghiên cứu xây dựng Quy chế văn hóa công sở cho cơ quan Trung ương Đoàn”.

8. Chuyên ngành: Quản trị văn phòng                             9. Mã số: 16 03 53 36

10. Cán bộ hướng dẫn khoa học: PGS.TS Đào Đức Thuận

Luận văn gồm 3 chương với các nội dung cơ bản sau:

Chương 1. Một số vấn đề về văn hóa công sở và quy chế văn hóa công sở

Nội dung Chương 1 chủ yếu đề cập đến những vấn đề lý luận cơ bản về văn hoá công sở bao gồm: Khái niệm về văn hoá công sở; những yếu tố cấu thành nên Văn hóa công sở, sự cần thiết của việc xây dựng văn hóa công sở.

Đồng thời, nêu lên ý nghĩa của việc xây dựng Quy chế văn hóa công sở cho cơ quan Trung ương Đoàn.

Chương 2. Cơ sở pháp lý và thực tiễn về xây dựng quy chế văn hóa công sở tại cơ quan Trung ương Đoàn TNCS Hồ Chí Minh

Chương này tác giả muốn giới thiệu khái quát thông tin cơ bản và đặc điểm nổi bật của cơ quan Trung ương Đoàn. Qua đó, đánh giá những ưu điểm và hạn chế, giải pháp nâng cao chất lượng văn hóa công sở tại cơ quan Trung ương Đoàn trong quá trình xây dựng Quy chế văn hóa công sở được đề cập ở Chương 3.

Chương 3. Phương pháp và quy trình xây dựng Quy chế văn hóa công sở cho cơ quan Trung ương Đoàn TNCS Hồ Chí Minh

Đây cũng là mục tiêu chính mà đề tài muốn hướng tới. Chương này tập trung  đến mục tiêu, đối tượng và phạm vi áp dụng để xây dựng Quy chế và đề xuất nội dung của Quy chế văn hóa công sở cho cơ quan Trung ương Đoàn.

12. Khả năng ứng dụng trong thực tiễn:

Kết quả nghiên cứu của luận văn là tài liệu tham khảo hữu ích, giúp cho các nhà khoa học và các bạn đọc quan tâm nghiên cứu đến văn hoá công sở của Tổ chức chính trị - xã hội có cái nhìn tổng quan, tiết kiệm được thời gian, công sức thu thập tài liệu; đồng thời là cơ sở giúp cơ quan Trung ương Đoàn tiếp tục nghiên cứu bổ sung, hoàn thiện Quy chế, quy định về văn hoá công sở cho cơ quan mình và triển khai rộng đến các Tỉnh thành Đoàn trong cả nước. Ngoài ra, đây còn là tài liệu tham khảo để Tổ chức, chính trị  - xã hội lựa chọn giải pháp tổ chức thực hiện hiện những quy định về văn hoá công sở, góp phần nâng cao hiệu quả hoạt động, xây dựng hình ảnh cơ quan chuyên nghiệp và văn minh.

THESIS OVERVIEW

1. Full name: Nguyen Thi Hong                                   2. Gender: Female

3. Date of birth: November 11, 1981

4. Place of birth: Ngoc Thien, Tan Yen, Bac Giang

5. Recognition Decision No. 4295/2016 QD-XHNV December 16, 2016, of the Rector of University of Social Sciences and Humanities - Vietnam National University.

6. Changes in the training process: None

7. Thesis title: "Research on developing Office Culture Code for the Ho Chi Minh Communist Youth Union (HCYU)/ Central Youth Union."

8. Specialization: Office Administration

9. Code: 16 03 53 36

10. Teaching staff/Academic Supervisor: Assoc. Prof. Dao Duc Thuan

11. Summary of thesis results: The thesis consists of three chapters with the following basic contents:

Chapter 1. Some Issues and Regulations of the Office Culture

Chapter one mainly focuses on the fundamental theories of office culture, including definitions of office culture, determining factors to create office culture, and the essentials to build office culture.

Simultaneously, the chapter describes the meaning of building the Office Culture Code for the HCYU.

Chapter 2. Legal basis and practical aspects of drafting regulations of the office culture at Ho Chi Minh Communist Youth Union's office

In this chapter, the author is going to introduce an overview of the structure and distinctive characteristics of the HCYU. Then, the chapter analyzes the strengths and weakness and recommends solutions to improve the office culture at HCYU during the building process of the Office Culture Code that mentions in chapter three.

Chapter 3. Methodology, procedures, and process to design Office Culture Code for the Ho Chi Minh Communist Youth Union

Chapter three includes the main objectives that the research question aims to address. The chapter concentrates on targets, a range of individuals and groups of people affected by the Office Culture Code as well as the scope of the policy. This chapter also gives recommendations of the Office Culture Code for the Ho Chi Minh Communist Youth Union.

12. An overview of the practical aspect of the thesis

The research is useful references which help scientists and readers to study the culture of the socio-political organizations. So, they give an overview, save time, and collect necessary documents. Simultaneously, the research is the foundation to assist the Central Youth Union further study, supplement and perfect the Regulations and Office Culture Code and extend to the youth union at provincial and local levels across the country. Furthermore, this is a reference for organizations and socio-political organizations to select the most suitable solutions to publish and implement policies on office culture, for example, a Culture Office Code. By doing so, the research can contribute to increase the working efficiency and create a professional and friendly working environment.

Tác giả: ussh